Al onze vestigingen zijn op zondag open!

Een bekende slogan van enkele jaren geleden. Maar is daar alles mee gezegd?
Als Hervormde Gemeente van Zonnemaire willen we U informeren.

In de maanden juli en augustus is de kerk geopend op woensdagmiddag tussen 14.00 uur en 17.00 uur.
Hoe vind je de kerk?
Dat is toch makkelijk. Je bent in een willekeurig plaatsje of dorpje en je ziet daar zo een kerk staan. Als je nu via de telefoongids de kerk zoekt, dan is dat minder eenvoudig. We kunnen kijken bij de letter P voor Protestant maar dan is er nog niets te vinden. We zullen verder moeten zoeken. Nu was ook bekend de SOW kerk, maar voor velen een raadsel en waar kun je die nog vinden. Vroeger werd toch eerst gekeken naar de H van Hervormd. En dan kwam je toch al gauw op het goede spoor. Meestal werd aangegeven het gebouw, de straat en het telefoonnummer. Maar in de week was daar toch niemand te vinden. Vandaar dat we temidden van alle informatie over het dorp Zonnemaire en haar activiteiten nu ook een plaatsje hebben gekregen.

Over het gebouw kunnen we heel kort zijn.
Het huidige gebouw is niet erg oud. Het is in de 19e eeuw gebouwd nadat de oude kerk, gebouwd in de 15e eeuw, was afgebroken. Niettemin is er altijd al de zorg en aandacht geweest voor de kerk zoals wij die nu hier kennen. De torenspits is in 2003 door de gemeente Schouwen-Duiveland gerestaureerd. Naast de burgelijke overheid was en is er een kleine kerkelijke gemeente die met veel inzet en daadkracht gewerkt heeft aan het opknappen van het interieur. Zodoende heeft alles een ander aanzien gekregen. Zo zijn bijvoorbeeld de oude kerk banken eruit gehaald en de banken vanuit de Grote-of St.Laurens kerk in Rotterdam hebben hier hun plaats weer gevonden.

 Twee echte monumenten bevinden zich in de kerk. Namelijk de preekstoel en het orgel. Inmiddels is de volledige restauratie van het Flaes orgel uit 1871 voltooid in oktober 2009 door de fa.Elbertsen uit Soest en is het orgel feestelijk in gebruik genomen.

We gaan ver terug in de geschiedenis wanneer we kijken naar de predikanten die hier hebben gewerkt. Dan vinden we gegevens die terug gaan tot 1584. Vanaf het jaar 1584 tot 1974 heeft Zonnemaire vrijwel zonder onderbreking een eigen predikant gehad. Een bekende predikant was Ds.C.F.Zeeman (1862-1904). Hij bewoonde de oude pastorie. Het huis met de trapgevel, vlakbij de kerk, waar in 1865 zijn zoon Pieter is geboren. Pieter Zeeman kreeg in 1902 de Nobelprijs voor de natuurkunde.

Voor alles wat er was en nu nog altijd is : elke zondag is er de verkondiging van Gods Woord en Evangelie.
U bent altijd van harte welkom. Zowel in de kerk als in de pastorie. De huidige pastorie is nu te vinden aan de I.M. v.d. Bijlstraat 9 in Zonnemaire telefoon 0111-401489.

Hierbij tevens een overzicht van de (bijzondere) diensten voor de komende tijd.
Hartelijk welkom!

Hervormde gemeente Zonnemaire
Prof.Zeemanstraat 2

Aanvang kerkdiensten zondagmorgen 10.00 uuur

15 maart Pastor RW Baas
22 maart Pastor RW Baas
29 maart Pastor mevr. M.Maris
5 april ( Eerste Paasdag) Pastor RW Baas
12 april Ds.BF van Verschuer uit Rotterdam
19 april Pastor RW Baas
26 april Pastor RW Baas Zondag 8 februari Dr.L.Wals uit Zoutelande
 

Aankondigingen:

Inloopmiddag en chillen/spel voor de jongeren!

klik hier voor het programma

 

donderdag 7 april
start wegafsluiting
kijk bij actueel

 

woensdag 22 april

Openbare dorpsvergadering
Voor de notulen, kijk elders op de website